Suinarda

 

Locatie Zwijnaarde, Gent, België

Type Private opdracht

Opdrachtgever: Plan & Bouw, ism Stad Gent, team Stadsbouwmeester Gent en Maat ontwerpers

Landschap Atelier Gras

Datum 2019

Status Omgevingsvergunning

 

analyse open ruimte (Maat Ontwerpers)

situering

inplanting fase III

 

conceptschets David Dhooge

MASTERPLAN TER VERSTERKING EN VERGROENING VAN DE DORPSKERN MET GEMENGD PROGRAMMA EN PARKLANDSCHAP

CONTOUREN

Het speelveld voor het masterplan werd bepaald door een aantal strikte randvoorwaarden die gedurende het ganse ontwerpproces nageleefd zijn: een volledig autovrij binnengebied, alle waardevolle bomen maximaal behouden, het introduceren van een trage verkeersas vanuit de dorpskern richting bibliotheek en het zoveel mogelijk beperken van de footprint van de gebouwde en verharde onderdelen.

Rondom het betreffende binnengebied zijn een aantal centrumfuncties gepositioneerd, waaronder de bibliotheek met een tramhalte, een buurtontmoetingscentrum, het dorpsplein en de kerk. De sleutel tot het connecteren van deze publieke plaatsen ligt dus in een verbindend masterplan.

Het projectgebied wordt de drager van een aantal zeer strategisch geplaatste wegen voor zacht voetgangers- en fietsverkeer. Deze wegen komen centraal, rond een binnenhof, samen. De zachte wegen connecteren de publieke functies en zorgen voor een publieke, zachte circulatie doorheen het binnengebied. Dit biedt mogelijkheden voor publieke initiatieven zoals een zuidelijk terras voor het buurtontmoetingscentrum, een evenementje op het centrale binnenhof, handelsfuncties in de plinten van de op te richten gebouwen… .

Voor de toekomstige bewoners van het binnengebied voorziet het masterplan ook een aantal toegewezen collectieve plaatsen. In fase I wordt een collectief tuinpaviljoen met uitzicht over een speel- en boszone voorzien waar verjaardagsfeestjes kunnen doorgaan, overlegmomenten tussen de bewoners etc. In fase III wordt een deel van de bestaande loodsen op het terrein ingezet als een ongeprogrammeerde collectieve plek. De wanden worden gesloopt waardoor een overdekte buitenruimte ontstaat waar omwonenden samenkomen en rommelmarkten organiseren, bandjes uitnodigen… .

INPLANTING

Fase I staat solitair en gebogen, zich een weg zoekend langs de bestaande bomen en uitkijkend op een stukje ongerepte tuin die als speel- en ravotzone ingericht is. Fase I staat op zichzelf en geeft geen blijk van verlangen naar zijn toekomstige buren.

Fase II plooit zich wederom nederig langs het bestaande groen en introduceert het binnengebied op het dorpsplein van Zwijnaarde via een royale opening in de lintbebouwing langs het projectgebied. Samen met Fase I en de scheidingsmuur van Fase III wordt reeds een collectief binnenhof ingesloten. Het binnenhof is het collectieve speelveld van Fase I en Fase II.

De publieke interactie van het projectgebied met de omliggende dorpskern wordt compleet door de realisatie van Fase III. Het binnenhof wordt een collectief pleintje dat ook het nieuwe terras van het buurtontmoetingscentrum huisvest. Fase III betekent de volledige herinrichting van de huidige bouwstoffenfirma die dit deel van het binnengebied momenteel bezit. Groothandel maakt plaats voor wonen en ontspanning in het hart van Zwijnaarde. De gebouwen van Fase III sluiten het binnenhof in, maar geven ook richting aan de publieke doorsteken. Een deel van de bestaande loodsen wordt hergebruikt voor huisvesting en collectieve programma’s. De geschiedenis van de plek blijft voelbaar en betekenisvol voor de toekomstige bewoners.

Alle fasen zijn voorzien van een ondergrondse parkeerverdieping waardoor auto’s zo snel mogelijk onder de grond verdwijnen. Net als de omringende bestaande bebouwing zijn de woonblokken uitgevoerd in drie lagen met punctueel en weldoordacht accenten onder de vorm van een vierde bouwlaag.

 

FASE I ARCHITECTUUR

EIGENHEID BINNEN COLLECTIVITEIT

In het gebouw van Fase I wordt geëxperimenteerd met een nieuwe vorm van grondgebonden wonen. Geen loutere rijwoningen naast elkaar, maar een stapeling van grondgebonden woningen met erboven appartementen.

De grondgebonden woningen bestaan uit duplexen met slaapkamers op de eerste verdieping en simplexen die zich volledig op het gelijkvloers bevinden. De eengezinswoningen hebben een eigen voordeur aan de voorzijde (toekomstige Binnenhof) van het gebouw. De voordeuren worden verdiept in de gevel geplaatst waardoor ze geaccentueerd worden en eigenheid creëren binnen het collectieve.

De woningen aan de kopse gevels van het gebouw zijn voorzien van een erker in dit gevelvlak. Het individualiseren van de eigen woning is iets wat ook doorgetrokken wordt in de bovengelegen appartementen.

De hoofddeuren van de appartementen bevinden zich in het gevelvlak waarboven de trap- en liftkernen zeer duidelijk leesbaar zijn door de grote glaspartijen. De toegangen tot de appartementen baden bijgevolg in het daglicht wat bovendien ook bijdraagt tot een levendig gevelbeeld.

De appartementen zijn voorzien van verschillende types terrassen: inpandig, erkers en dakterrassen. Door deze in- en uitsprongen in de gevel wordt de individualiteit van elke unit benadrukt.

Het gebouw straalt een grote rust en eenvoud uit, de subtiele gevelaccenten geven het gebouw een eigen karakter.

 
 
 
Vorige
Vorige

Wonen aan de Wolfsgracht

Volgende
Volgende

Citydox