‘Verbind de stad!’

Festival van de architectuur (Illustratie: Marijn Dionys)

04.05.2019

Festival van de Architectuur 2019

Bron: Festival van de Architectuur

‘Architectuur verbindt niet alleen gebouwen en functies, maar ook mensen. Met dit statement als uitgangspunt vulden we de tweede editie van het Festival van de architectuur.

"Architectuur verbindt ons allemaal." ( Sofie De Caigny (Directeur Vlaams Architectuurinstituut))

Op zaterdag 4 mei gebeurde iets bijzonders in België. Bijna tweeduizend mensen verzamelden in het Brusselse stadstheater KVS voor Het grote gelijk van de krant De Standaard. Hun opdracht? Het gesprek aangaan met een ‘andersdenkende’ over de grote maatschappelijke thema’s die de samenleving verdelen. Het bleek voor velen een openbaring, een echte dialoog waarin op een respectvolle manier standpunten werden bediscussieerd. Het gaf de deelnemers hoop dat de publieke zaak niet verloren is. Hoop dat er nog een gesprek mogelijk is buiten onze vertrouwde kring van gelijkgestemden. Net door het verschil van mening voelden mensen verbondenheid.

Je vraagt je misschien af wat dit evenement met architectuur te maken heeft. Alles! Het is de taak van ontwerpers om onze steden en dorpen zo vorm te geven dat er verbinding ontstaat. Verbinding tussen mensen met een diverse achtergrond, overtuiging en uit verschillende sociale groepen. Sinds de 19de eeuw is het ruimtelijk beleid in België vooral gericht op privaat grondbezit, met de eigen gezinswoning als ultieme bekroning van vrijheid en economisch succes. Steeds meer moeten we vaststellen dat dit individualistische model zijn limieten  bereikt. De behoefte aan nieuwe bouwgrond is niet langer houdbaar, het zorgt voor een ecologische ramp en maakt van België één van de slechtste leerlingen van Europa op vlak van mobiliteit. En ook sociaal betalen we een prijs. Recent bleek nog maar eens dat de cijfers van vereenzaming en zelfdoding in Vlaanderen bij de hoogste van Europa zijn. Voor wie twijfelt: er is wel degelijk nood aan meer verbinding, ook ruimtelijk.’

‘Verbind de stad!’

Festival van de Architectuur (2019)

Vlaams Architectuur Instituut en Team Stadsbouwmeester Gent

meer info hier

Vorige
Vorige

‘The Poetics of Reason / What is Ornament?’

Volgende
Volgende

ARC Awards 2018