‘But a city is more than a place in space, it is a drama in time’

Hong Kong

15.11.2017

'Maar een stad is meer dan een plek in de ruimte, het is een drama in de tijd' (Patrick Geddes), Rotterdam, lezing Saar Meganck / Dhooge & Meganck in lezingenreeks ´Jonge invloedrijke architecten´, lezing op uitnodiging van Nederlandse Ambassade in België, Rotterdam, NL

De lezing was deel van een meerdaagse studietrip met een geselecteerde groep architecten uit België en Nederland. Met deze groep werd onderzocht hoe moderne projecten zich verhouden tot de bestaande stedelijke structuur, maar ook tot de geschiedenis van de architectuur. Het was gericht op ontmoeting en uitwisseling, resulterend in inspiratie en onderlinge versterking. Onderstaande plaatsen werden samen bezocht:

  • Landgoed Zonnestraal (Duiker en Bijvoet)

  • Raadhuis Gemeente Hilversum (Dudok)

  • woonwijk en school van Hilversum (Dudok), gids Herman van Bergeijk

  • archieven van het Het Nieuwe Instituut

“Hongkong is inderdaad een stad zonder grond. Dit geldt zowel fysiek (gebouwd op steile hellingen, de stad heeft geen grondvlak) als cultureel (er is geen concept van grond). Dichtheid herdefinieert publiek-private ruimtelijke relaties. Zonder grond kan er ook geen figuur zijn. In feite ontbreekt in Hongkong elk van de traditionele figuur-grond relaties die de stedelijke ruimte vormgeven: as, rand, centrum, ... Dit resulteert in een geheel nieuwe vorm van stedelijke ruimtelijke hiërarchie en begrenzing. Ik geloof dat deze vorm een inspiratiebron kan zijn omdat er in toekomstige steden behoefte is aan dichtheid. We moeten de klassieke indeling verlaten waarbij de tegenstelling gebouw - restruimte in feite ook de grens is tussen privé en publiek. Sir Patrick Geddes, een Schotse bioloog en baanbrekend stedenbouwkundige in de 19e eeuw schreef : " Maar een stad is meer dan een plaats in de ruimte, het is een drama in de tijd."

Ik denk dat een toekomstige stad inderdaad meer drama aankan.” (fragment)

Vorige
Vorige

Dag van de Ambachten

Volgende
Volgende

‘Maatwerk / Massarbeit’, Architektur aus Flandern und den Niederlanden’