Laureaat Masterplan Meulestede

In de wijk Meulestede bevinden zich in de omgeving Marseillestraat tussen de Meulesteedsesteenweg en de New Orleansstraat 4 gebouwen van de sociale huisvestings-maatschappij de Gentse Haard, met samen 126 woonentiteiten. Gezien de staat van de gebouwen dringt een renovatie of vervangbouw zich op.

WoninGent wenst de renovatiemogelijkheden en vervangbouwmogelijkheden voor de gebouwen Marseillestraat 72-190 en New Orleansstraat 273-391 (langere bouwblokken met gevels in parament) te onderzoeken. Voor de gebouwen van Volkshaard werd een omgevingsvergunning verleend voor de renovatie van de 2 meest noordelijk gelegen gebouwen. Volkshaard heeft de uitvoering van deze renovatie opgeschort. Volkshaard besliste in de zomer van 2021 echter, tegen devies van de Stad in, om deze gebouwen te verkopen. Eind maart 2022 werd een verkoopsovereenkomst gesloten. Bij het schrijven van dit advies was nog niet geweten wie de nieuwe eigenaar is, noch hoe de gebouwen zullen worden aangepakt en vervolgens sociaal verhuurd.

In het kader van het stadsvernieuwingsproject Muide Meulestede Morgen werd een ruimtelijke toekomstvisie opgemaakt. Voor deze omgeving dienen de aanwezige groene kwaliteiten beter benut te worden, voor een groter aantal bewoners en met een meer leesbare en hiërarchische ruimtelijke structuur. De groene ruimte binnen dit bouwblok wordt omschreven als parel die deel uitmaakt van een parelsnoer en maximaal groen moet worden ingericht. Dit kan door in te zetten op efficiënt ruimtegebruik. Doorheen het gebied moet ook een veilige zachte verbinding worden uitgebouwd zodat doorheen de wijk een aangenaam zacht netwerk ontstaat dat de alternatieve modi en sociale cohesie stimuleert. (bron bestek Stad Gent)

Deze opdracht kadert in de RAAMOVEREENKOMST voor verschillende dienstverleners.

TEAM

 

Vorige
Vorige

Waarom is cohousing echt duurzaam?

Volgende
Volgende

Laureaat Raamovereenkomst Stedenbouwkundig Ontwerp!