‘The Poetics of Reason / What is Ornament?’

10.07.2019

Trienal de Arquitectura de Lisboa

The Poetics of Reason

De 5e editie van de Lissabon Architectuur Triënnale is The Poetics of Reason. Deze titel stelt dat architectuur, ondanks al haar subjectieve en niet-wetenschappelijke dimensies, op de rede berust, en het doel is om licht te werpen op de specificiteit van deze rede. Inderdaad, het feit dat architectuur geworteld is in rede en rationaliteit is de sleutel tot het begrijpelijk zijn, d.w.z. deelbaar, door iedereen, en niet alleen door architecten. Meer dan ooit is het een voorwaarde om een ​​architectuur te definiëren voor onze hedendaagse gewone toestand. Als gevolg van een massale constructie – er zijn sinds het begin van de vorige eeuw meer gebouwen gebouwd dan ooit tevoren – impliceert een dergelijke toestand dat iedereen het recht heeft om architectuur te begrijpen zonder een specifieke achtergrond in het veld.

Elk van de vijf tentoonstellingen waaruit de Triënnale 2019 bestaat, zal een bepaald aspect of dimensie van dit thema behandelen, in een poging om de belangen van architecturale rationaliteit te omschrijven.

What is ornament?

‘Wat is ornament?’ is een vraag die geen definitieve antwoorden behoeft, maar in plaats daarvan aanleiding geeft tot een reeks mogelijke discussies. Het boek is georganiseerd als reader: een verzameling bijdragen, variërend van Vitruvius tot hedendaags, die op verschillende manieren omgaan met het debat rond ornament. De reader is de theoretische aanvulling op de gelijknamige tentoonstelling, onderdeel van de 5e Lissabon Architectuur Triënnale 'The Poetics of Reason'. Het boek weerspiegelt de verhalende structuur van de tentoonstelling: kijkend naar fragmenten en lijstwerk als de gelegenheid waarin ornament discreet is en gecondenseerd tot enkele precieze punten; kolommen beschouwen als ambivalente structurele elementen; bekleding zien als een bewust project in plaats van het passieve resultaat; het verkennen van patronen, bedoeld als regelmatig herhalende arrangementen die de tijd en de samenleving weerspiegelen waarin ze zijn verwekt; kijken naar informatie-superstructuren zoals teksten, fresco's en schermen, wanneer ze het belangrijkste instrument worden om een ​​gebouw samen te stellen; het vergroten van het ornament naar de hele stedelijke omgeving, het omarmen van de complexiteit van de gedeelde ruimte en het voorstellen als een scène voor de ontwikkeling van het openbare leven.

bron: https://www.trienaldelisboa.com/triennali/2019

‘The Poetics of Reason / What is Ornament?’

Trienal de Arquitectura de Lisboa (2019)

curators Eric Lapierre (chief curator), Ambra Fabi and Giovanni Piovene

meer info hier

Vorige
Vorige

‘F/a de OUT – Stories’

Volgende
Volgende

‘The Poetics of Reason / What is Ornament?’