Summertime sadness

 

RECONVERSION OF A OLD SCHOOL INTO A HIGHLY SUSTAINABLE AND PROGRESSIVE COLLECTIVE HOUSING PROJECT

 

competition (second place)

‘The architects took a lot of effort to study and to conserve the heritage value…The location of a new portal building ensures a beautiful boundary setting and clear entrance to the site… Private and public functions are clearly separated…The parking lot is extremely well organized and situated in a perfect location… The entire area of the site is car-free…and the pedestrian zone clearly demarcated…’
— Competition Jury, about the urban qualities
This design is clearly the most bold of the three concerning housing typology. A great focus lies in the differentiation of the housing offer and there are lots of possibilities when it comes to entire life-proof living (the GOLLD label)… This design clearly offers the most differentiation when it comes to housing scale: small, medium and large units are all provided… The choices in color and materialization are very harmoniously thought out… The design of the private garden as semi-covered garden rooms is very original. The way that private terraces are provided with the apartments is a significant added value…
— Competition Jury, about the architectural qualities
 
DHOOGE&MEGANCK-ZOMERGEM-MP2.jpg

Masterplan - based on Ferraris

By looking at old Ferraris maps the natural structure of the landscape becomes visible and serves as an inspiration of future developments.

DHOOGE&MEGANCK-ZOMERGEM-MP7.jpg

The heart of summer: an enfilade of natural chambres

Based on a series of scenic chambres the plan sets natural bounderies, comforting and guiding the future inhabitants.

DHOOGE&MEGANCK-ZOMERGEM-MP1.jpg
Golldlogo.JPG
rolstoel.jpg

The GOLLD label - disabled and elderly

The design focuses on the GOLLD Label (Gent levensloop bestendig design), based on a flexible plan of each unit, giving the inhabitants the necessary space according to their life/phase.

 

Facts & Figures

Client: VENECO

Location: Zomergem (Belgium)

Date: competition 2015

VIBE_logo_bijgeknipt.png

Sustainable design with focus on ecological materials and passive construction